fredag 11 april 2014

Sex efter graviditet och förlossningDet är väldigt individuellt hur vi ser på, känner och upplever sex efter genomförd graviditet och förlossning. Kroppsligen så går det ofta bra att genomföra samlag fyra till sex veckor efter en komplikationsfri förlossning men ofta så är man inte psykiskt riktigt redo än.
Vanligen förekommer naturliga bristningar i mellangården och slidan och dessa behöver läka ut innan det går bra att ha samlag igen, men sex kan man ha på många andra sätt.- Endast din fantasi sätter gränserna.

Som kvinna är det mycket som ändrar sig i kroppen efter en graviditet och förlossning. Alla hormoner som hoppar runt i ens kropp och kroppen ser heller inte ut som den gjorde innan graviditeten. Helt plötsligt så har man också en liten bebis som behöver ens fulla uppmärksamhet och sexlivet känns kanske inte alls lika viktigt längre, låt det ta den tid du behöver för att komma underfund med er nya verklighet. Många upplever det som om de lever i en "bubbla" men efter några månader så börjar allt falla på plats igen.

Sexlusten kan försvinna helt för en del kvinnor medens andra inte känner sig minsta annorlunda än före graviditeten. Kanske så har man spruckit, blivit klippt, gjort kejsarsnitt, fått hemorrojder, har flytningar, lider av nedstämdhet, postpartumdepression, är trött eller "bara" är väldigt öm länge i underlivet då också östrogenhalten i kroppen förändras under en tid.
Det är också olika hur lång tid man har avslag  (blöder) efter förlossningen, under denna tid så är man mera infektionskänslig än normalt. Avslaget upphör oftast efter 6 - 10 veckor. Om du vill ha samlag innan avslaget har försvunnit ska du använda kondom pga infektionskänsligheten.
Många kvinnor vill göra efterkontroll hos barnmorskan innan de har samlag första gången även om de mår bra, för att få bekräftelse på att allt är läkt och ser fint ut. Efterkontrollen sker från 8 veckor och framåt.
Psykologiskt så kan det ta lång tid innan kvinnan åter är redo för att ta upp sexlivet igen. Det är en stor omställning både kroppsligen och psykiskt att bli mamma. Det är viktigt är att ni vågar prata om förändringen och ger varandra tid, uppmärksamhet och närhet på andra sätt. Närhet är otroligt viktigt för båda parter efter en förlossning, kanske speciellt för mannen som många gånger blir lite "utanför" i mamman och bebisens nya gemenskap, då bebisen är helt beroende av bara mamman.
Kela, kramas, massera, mys, prata och smek varandra tills man funnit njutningen igen - stressa inte med samlag, det kan ta tid att väcka upp lusten helt och hållet igen. Stressar man på det hela så blir det en negativ upplevelse, sex skall ju vara något positivt och vackert som man delar tillsammans.

Vid amning minskar halten av östrogen vilket ofta resulterar i torra och sköra slemhinnor vilket i sin tur resulterar i mindre lubrikation/fuktighet och ömhet i underlivet. Först när du slutat att amma och östrogennivån höjs till den normala igen, kommer du att läka riktigt ordentligt.
Använd ett bra glidmedel för att avhjälpa/minimera detta problem. Gärna ett silikonbaserat glidmedel som ger bättre och långvarigare glid. Vattenbaserade glidmedel kan ofta upplevas "klistriga" efter en stund.


2 kommentarer:

Camilla sa...

Det är fantastiskt vilken öppenhet du har i dina bloggposter. När vår dotter och vår son blir tonåringar hoppas jag att jag kan prata med dem med samma öppenhet som jag känner i dina inlägg i ämnet.

Lustjägarna sa...

Tack Camilla för din fina kommentar - Den värmde. =)